Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Βυζαντινό παραμύθι

Διαβάστε κι αυτό


Β1΄ - Βασιλεία Κοκάλα-Δημητροπούλου 

Μάθημα: Ιστορία

·         Γράφω ένα παραμύθι εμπνευσμένο από καιρούς Βυζαντινούς

Ήταν γύρω στα 695 μ.Χ. , όταν ένας Βυζαντινός στρατιώτης, Λέοντας στο όνομα, έκοβε βόλτες σ΄ ένα δασάκι στα μέρη της βασιλεύουσας, όταν ξάφνου βλέπει μπροστά του έναν τυφλό άνθρωπο να του ζητάει λίγο νερό για να σβήσει τη δίψα του. Ο Λέοντας προθυμοποιήθηκε να του βρει και να του φέρει νερό. Έψαξε λοιπόν στο δάσος αλλά μάταια και έτσι, επέστρεψε λυπημένος.
Τότε άκουσε μια γυναικεία φωνή να του λέει : «Ου χρεών σε, Λέων, αγωνιάν το γαρ ύδωρ εγγύς» , δηλαδή, «Δε χρειάζεται Λέων να αγωνιάς, να στεναχωριέσαι , να άγχεσαι γιατί το νερό είναι δίπλα σου». Τότε ο στρατιώτης ψάχνει τριγύρω και το μόνο που καταφέρνει να βρει είναι μια μισοκατεστραμμένη εικόνα της Παναγίας που έκρυβε το άνοιγμα ενός πηγαδιού. Και πάλι ακούει την άγνωστη φωνή να τον προστάζει : «Λέων βασιλιά, πάρε από το νερό αυτό και δώσε να πιεί να ξεδιψάσει ο τυφλός άνθρωπος και κάτι ακόμα, άλειψε με αυτό τα μάτια του και αμέσως θα καταλάβεις ποια είμαι εγώ που σου μιλώ».
Πραγματικά έτσι έπραξε ο Λέοντας και αμέσως ο τυφλός ανάβλεψε. Αλλά ταυτόχρονα άνοιξαν τα μάτια του Λέοντα, που αμέσως κατάλαβε πως εκείνη η φωνή που του μιλούσε ήταν η εικόνα και πως σε Εκείνη οφειλόταν το θαύμα της θεράπευσης του τυφλού, το θαύμα της εύρεσης της πηγής του σωτήριου αυτού νερού. Αλλά θαύμα ήταν και η επαλήθευση της προσφώνησης του Λέοντα, από την Παναγία, ως βασιλιά, γιατί ο Λέοντας ανέβηκε στο θρόνο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και έγινε φημισμένος αυτοκράτορας. Κράτησε την εικόνα της Παναγιάς έχτισε έναν μεγαλόπρεπο ναό προς τιμή της, πάνω στο πηγάδι, το ναό της Παναγιάς των Νερών και την τοποθέτησε εκεί σε περίοπτη θέση μέσα σε ολόχρυσο εικονοστάσι.
Στο πέρασμα των χρόνων στη θαυματουργή πηγή αυτού του ναού βρήκαν γιατρειά αυτοκράτορες, αυτοκρατόρισσες, πατριάρχες, αλλά και πλήθος άρχοντες και απλοί άνθρωποι.
Η Παναγιά των Νερών τους γιάτρευε όλους χωρίς διάκριση και τους πολέμιους και τους υπερασπιστές της.

ΤΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: